Beheer

meer informatie over MS-SQL

7 vragen aan MS SQL DBA Theo Ekelmans

1. Wanneer koos je voor Microsoft als ‘jouw’ platform?
“Voordat ik bij Ordina kwam werken heb ik voor een grote organisatie de Performance Management Tool voor de Nederlandse internet backbone gebouwd, van scratch af aan. Er werd tot dan toe namelijk met een Oracle / HP Openview gewerkt, maar dat schaalde voor geen meter. Op een dag was ik het zat en pakte ik de dichtstbijzijnde database cd op m’n bureau. Dat was de Microsoft SQL Server 7 CD ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’, dacht ik nog. Nou, iets moeilijker dan gehoopt dus, maar in driekwart jaar had ik wel iets gebouwd dat vele malen beter en sneller was dat van Oracle waar we mee werkten. Die tool (PaCMan) draait nog steeds trouwens: al sinds 1999. En omdat hij niks kost, heeft zich nog een beter alternatief aangediend.”

2. Nooit spijt van gehad, dus?
“Nee. Oracle en Microsoft zijn de meest gebruikte databaseplatformen, maar waar Orale wat aan het afzwakken is in ontwikkeling, blijft Microsoft juist versnellen. Met de servers en het budget waar Microsoft over kan beschikken is het ook makkelijker om nieuwe ontwikkelingen door te voeren en heel open de markt in te gaan. Waar bedrijven je eerder probeerden aan zich te binden door het verkopen van producten die met elkaar in verbindingen stonden, gooit Microsoft de deuren open: je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld de MS SQL server laten draaien op Linux. Oracle is nog een beetje huiverig voor een open markt, waardoor Microsoft stukje bij beetje meer marktaandeel wegpakt.”

3. Je ‘predikt het evangelie van Microsoft SQL’, zoals je dat zelf noemt. Waarom?
“In de eerste plaats omdat ik het ontzettend interessant en leuk vind om me mee bezig te houden. Ik wil dat enthousiasme delen en ontwikkelaars laten zien welke mogelijkheden er zijn. Je kunt nu zoveel op het gebied van multi-vendor en multi-platform bouwen. Veel enterprise  functionaliteiten zijn door Microsoft ook nog eens gratis beschikbaar gemaakt. Door als IT directeur of programmeur de keuze voor dit platform te maken, heb je maar één data infrastructuur nodig voor veel verschillende systemen.”

4. Wat is voor jouw het hoogtepunt van het jaar als het om je vakgebied gaat?
“Wat mij betreft is dat de PASS Summit in Seattle: de grootste jaarlijkse meeting van DBA’s ter wereld. Deze vindt ieder jaar begin november plaats. Je kunt er vijf dagen lang de meest uiteenlopende lezingen bijwonen: van generieke ontwikkelingen tot hyper specialistische kennissessies, de zogenaamde level 500 sessies waar je echt de diepte in gaat. Omdat je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn is het mogelijk om achteraf de video’s van andere presentaties terug te kijken. Wat mij betreft heb je dit soort conferenties echt nodig om bij én voor te blijven. Voor sommige van de lezingen moet je zelfs non-disclosure agreements tekenen omdat je er informatie krijgt die nog niet openbaar gemaakt is.”

5. Je bent naast je werk ook erg actief in het veld. Wat doe je zoal en waarom?
“Ik lees en schrijf blogs. In de eerste plaats omdat ik het leuk vindt, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat je op internet niet alleen consumeert, maar ook deelt. Zie het als een soort verplichting. Je moet zo nu en dan ook wat teruggegeven aan het internet. Het is het delen van je bevindingen wat het internet tenslotte zo sterk maakt. Ook geef ik soms presentaties voor PASS Nederland. Deze non-profit vereniging geeft iedere maand gratis lezingen, die voor en door geïnteresseerden worden georganiseerd. Daar komen enkele tientallen tot soms wel 100 mensen per keer op af. Eens per jaar wordt er dan een grotere bijeenkomst georganiseerd op een grotere locatie genaamd SQL Zaterdag, waar een kleine duizend man op af komt.”

6. Wat onderscheidt jou en je collega van andere Database Administrators?
“We zijn geen stijve, ouderwetse Database Administrators: we proberen altijd vanuit de klant te denken en meegaand te zijn. Tenzij veiligheid en/of privacy in het gedrang komt natuurlijk, dan moeten we soms een ‘nee’ verkopen.”

7. Houd je je ook weleens niet met werk bezig?
“Natuurlijk heb ik ook andere interesses, zoals lezen en met IoT-elektronica prutsen. Maar Ik vind m’n werk gewoon verschrikkelijk leuk: de onvoorspelbaarheid van de dag, de chaos van de storing, het tweaken en tunen: heerlijk. Ik vind het dus ook geen probleem om op vakantie wat op te pakken, dus ik zorg er wel altijd voor dat ik tijdens mijn vakantie over goede wifi beschik op de camping zodat ik mijn collegae kan bijstaan als het nodig is.”