Business Platform Services

Een dag uit het leven van

Een dag uit het leven van een Netwerk Engineer

Meer weten hoe jouw dag er uit ziet als Netwerk Engineer bij Business Platform Services? Lees hieronder een leuk verhaal van een van onze netwerk engineers.

Ik begin vandaag om 7 uur met mijn werk. Gelukkig kan ik dat vanuit huis te doen: Schermen aanzetten, wachtwoord intikken en de dag is begonnen. Ik kan meteen door met het rapport waar ik gisteren mee bezig was. Van de week heb ik een scriptje gedraaid dat op een lijst van netwerk-apparaten in kan loggen en daarop de uitvoer van opdrachten uit een ander lijstje verzameld. Die uitvoer verwerk ik nu zonder iedere keer opnieuw te moeten inloggen, en omdat het script in 1 keer alle informatie verzameld heeft, is de uitvoer ook veel consistenter dan als ik uitgesmeerd over de week elke keer een beetje verzamel.
 
De kern van het script is al meer dan 10 jaar oud, en grijpt zelfs terug op een systeem dat ik eind vorige eeuw bij mijn eerste klant heb gemaakt. Als netwerk engineer ben ik natuurlijk geen echte softwareontwikkelaar, maar toch is het kunnen programmeren verdraaid nuttig. Een script is immers veel betrouwbaarder dan met de hand commando’s in te tikken of te knippen en plakken. Zelfs als je iets ‘maar 1 keer’ hoeft te doen, is het vaker wel dan niet de moeite waard om 4 uur te besteden om een script te schrijven, dan drie uur met de hand bezig te zijn. Want het blijft nooit bij ’maar 1 keer’, en zelfs als dat deze keer echt zo is: 4 uur lekker programmeren houd je makkelijk vol, 3 uur achter elkaar geconcentreerd steeds maar weer dezelfde handelingen foutloos doen, gaat je niet lukken.
 
Helaas is de output die ik verwerk grotendeels ooit door operations met de hand ingetikt – hadden ze maar een scripter gehad, dan had ik het maken van mijn overzicht ook geautomatiseerd en dus een gevarieerdere dag om te beschrijven…