Werken bij Ordina

Ontwerpen op basis van feiten: het ontwerp was nog nooit zo consistent!

Verslag van de Innoveer jij mee sessie “Compliance by Design” door Prof. Dr. Ir. Stef Joosten
Auteur: Marijke Haaksema

Het ontwikkelen van informatiesystemen verloopt niet altijd vlekkeloos, of zeg maar gerust: meestal niet. Een van de redenen hiervoor is dat ontwerpers moeite hebben om bedrijfsprocessen te vertalen naar heldere en consistente systeemeisen, waar bouwers meteen mee aan de slag kunnen. Dit heeft tot gevolg dat bouwers het ontwerp niet volledig opvolgen. Het is toch praktisch niet mogelijk dat het ontwerp op álle vlakken consistent en volledig is. Op het moment dat de gebruiker de software onder ogen krijgt, is de kans groot dat het systeem het proces niet volledig kan ondersteunen.

Ampersand
Prof. Dr. Ir. Stef Joosten komt tijdens de Innoveer Jij Mee sessie “Compliance by Design” met een antwoord: Ampersand. Met de methodologie en tools van Ampersand kan je ontwerpen in zekere mate geautomatiseerd genereren, op basis van feiten!

Ampersand is het best toepasbaar in omgevingen waar schriftelijk vastgelegde afspraken de bedrijfsprocessen bepalen. Regels voor overheidsorganisaties zijn bijvoorbeeld wettelijk vastgelegd en hierover is geen discussie mogelijk; het is de feitelijke context van de organisatie. Deze regels bepalen de bestaansredenen van de organisatie, informatiesystemen en processen moeten deze regels dus vlekkeloos naleven.

Binnen Ampersand vormen de schriftelijk vastgelegde afspraken de basis van het ontwerp van het informatiesysteem. Bovenop deze basis kan men nadenken over user experience, echter staat in deze methodologie de inhoudelijke werking voorop.

Kansen en uitdagingen
Een groot voordeel van Ampersand is dat het gebaseerd is op vastgelegde afspraken, die we als feiten mogen aannemen. Wanneer de ontwerper de regels onder de knie heeft, is hij een goede gesprekspartner voor de gebruiker van het informatiesysteem. Veel discussies over taakspecifieke eisen aan het systeem kunnen worden overgeslagen. Daarnaast worden de eisen dankzij de tools van Ampersand op een geautomatiseerde manier omgezet in een ontwerp. Hierbij moet de ontwerper zelf nog wel informatie om de regels heen aanvullen. Tussen bouwer en ontwerper bestaat ook minder discussie, omdat het ontwerp veel consistenter en vollediger is. Een ander belangrijk voordeel is dat alle gebouwde software herleidbaar is naar regels; de opzet en uitgangspunten waarop het systeem gebouwd is, zijn volledig uitlegbaar.

Natuurlijk brengt ook deze methodologie uitdagingen met zich mee. Een daarvan is ‘het grijze gebied’ waar wij in de werkelijkheid mee te maken hebben, bijvoorbeeld in het kader van straftoemeting in de rechtspraak. Het informatiesysteem zal altijd zoeken naar waarheden en onwaarheden, iemand is schuldig (straf) of onschuldig (geen straf). Verzachtende omstandigheden en menselijkheid, oftewel het grijze subjectieve gebied, is het systeem niet toevertrouwd. Er zal dus goed nagedacht moeten worden over de inrichting van systeem en proces. Een aantal besluiten kunnen door het systeem worden gemaakt, maar het menselijk denkvermogen blijft ook zeker een rol spelen.

Meer informatie
Ampersand biedt opensource tooling aan via Github: https://github.com/AmpersandTarski.
De prezi van deze Innoveer-jij-mee sessie is beschikbaar via deze link
De video van deze sessie is terug te kijken op: http://ow.ly/10zabU

Innoveer jij ook mee?
Wil jij ook meedenken, meebouwen, mee innoveren bij Ordina? Houd dan de agenda in de gaten! De volgende Innoveer jij mee sessie in Groningen staat alweer gepland op 20 april; met dit keer als onderwerp “Behaviour Driven Development”.