Werken bij Ordina

Is er leven na de Cloud?

Deze vraag houdt mij al even bezig. Ik denk dat iedereen die de ontwikkelingen in IT-land een beetje volgt, waarschijnlijk een soortgelijk gevoel heeft: wat verandert de IT snel! Agile, DevOps, Spotify-model zijn termen die je veel hoort en die een andere vorm van software ontwikkelen vertegenwoordigen.  Dat betekent iets voor jou, bijvoorbeeld als je software engineer of tester bent. Je moet over de grenzen van je vak heenkijken. Maar daarover blog ik misschien een andere keer.

Terug naar de Cloud. “The Cloud is in a box” zei Larry Ellison in 2010.  Dit is een waarheid als een koe. Uiteindelijk is Cloud ergens gehost en staat het ergens op een server. Maar het wezen van de cloud is, dat het mij als afnemer niet interesseert waar dat is. Als het maar werkt en veilig is! Maar als je hier en nu werkzaam bent als database administrator of Linux administrator, gedetacheerd bent bij een klant, daar “je ding” doet, hoe gaat dit dan je werk veranderen? Of zal het allemaal niet zo’n vaart lopen?

Eén ding is mij in ieder geval duidelijk: Cloud computing is niet te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan SaaS, Software as a Service. Salesforce.com heeft laten zien dat een SaaS-business model werkt, met alle voordelen voor bedrijven van dien: snelle uitrol, een prijs die gebaseerd is op gebruik, minder eigen IT nodig, eenvoudige upgrades. Maar als IT-man verontrust mij dat ook. Wat gaat de IT-er doen als we straks “alles” uit de Cloud afnemen? Is er leven buiten de Cloud? Cloud Computing is in essentie outsourcing van IT-diensten. Maar ach, denk ik al weer snel, verandering is van alle IT-tijden. En het wordt steeds mooier en leuker, daar ben ik van overtuigd. Wie brengt ons naar de Cloud toe? Wie zet de Cloud infra neer? Gaat ‘alles’ naar de Cloud? De vraag stellen is de vraag beantwoorden: nee. Wie zet de pipelines neer voor (eigen) softwareontwikkeling?

Allemaal prachtige uitdagingen, waardoor je als IT-er in “de Wolken” raakt!

Zie jij dit ook zo? Of zie je dit anders?

Ik kom graag met je in gesprek!