In gesprek met

In gesprek met... Sander Roosdorp, Technisch Tester

Mijn naam is Sander Roosdorp. De meeste collega's kennen mij als een betrokken persoon met een gezonde dosis humor. Gezellig meedoen, maar wel zorgen dat er resultaat geboekt wordt. Ik werk bij Ordina als technisch tester en ik denk mee over testautomatisering.

Welke passie heb jij voor IT?

Wat de IT leuk maakt, is het oplossen van complexe problemen en de interactie met mensen van verschillende disciplines. Zo kun je je kennis met anderen delen en ook weer leren van anderen. Bovendien is het een vakgebied dat zich snel ontwikkelt en altijd in beweging is.

Ik wist tijdens mijn studie al dat ik in de IT wilde werken. Via mijn bijbaan als controleur van de digitale producten bij Noordhoff Uitgevers ben ik met het ‘echte’ testen in aanraking gekomen. Hier heb ik mij toen in verdiept. Ik heb bewust voor het testvak gekozen en ben nog steeds erg tevreden met mijn keuze.  

Wat is jouw grootste passie naast je werk en waarom? 

Met mijn handen bezig zijn. Ik vind het leuk om aan mijn auto te sleutelen of te prutsen met elektronica. Op het werk ben je de hele dag met je hoofd bezig, maar in mijn vrije tijd vind ik het leuk om met meer tastbare zaken bezig te zijn.

Wat is je levensmotto?

In Groningen doen we niet aan motto’s, hier werken we gewoon ;)

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn team heeft een stand-up om half tien, maar meestal ben ik een uurtje eerder op kantoor om e-mails door te nemen. In het team ben ik op dit moment de Scrum Master. Na de stand-up probeer ik eerst de Scrum Master werkzaamheden af te ronden; dit varieert van het maken van afspraken met mensen tot het bijhouden van het Scrum-bord. Hierna kan ik mij rustig focussen op het testwerk. Ik verdiep mij in de documentatie en haal informatie uit mensen zoals ontwikkelaars en ontwerpers. Op basis van deze informatie specificeer ik testgevallen. Bij de huidige klus wordt veel gewerkt met Fitnesse, een testautomatiseringstool. Tot slot is het reviewen van elkaars werk erg belangrijk. Hier kun je zelf van leren, maar ook collega’s weer nieuwe dingen leren.

Wat was je leukste project, bij welke klant en waarom?

Afgelopen voorjaar en zomer heb ik gewerkt bij Van Dijk Educatie, bekend van het leveren van schoolboeken en andere lesmaterialen. Ik werkte mee in verschillende projecten. Zo is er gewerkt aan software ten behoeve van het inleveren van de schoolboeken. Hier werd ook de hardware getest; barcodescanners, laptops met de software, servers voor op locatie bij scholen, enzovoort. Tijdens de inleverperiode werden op het piekmoment zo’n 50.000 boeken per uur ingeleverd. Zaak was om voor alle uitzendkrachten die dit werk verrichtten stabiele soft- en hardware te leveren om het inleverproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hiernaast werkte ik ook mee aan een systeem waarbij Van Dijk Educatie de routering en afhandeling van licenties van digitale producten verzorgt. Uitgeverijen die digitale producten leveren werken veelal met licenties. Leerlingen kunnen deze digitale producten bestellen, om deze op een later moment in het schooljaar te activeren. Leerlingen kunnen dan via Single Sign On de digitale materialen benaderen bij de uitgevers. Ze loggen bijvoorbeeld in op school op BlackBoard, klikken op het digitale product en worden automatisch via Van Dijk Educatie naar de goede uitgever gestuurd. Onder water verzorgt Van Dijk Educatie de bestelling, levering, activering en financiële afhandeling van deze digitale producten.

Wat het werk bij deze klant erg leuk maakte, is dat ze openstaan voor verbetering. Ze waren echt op zoek naar hoe ze sneller, regelmatiger en met hoge kwaliteit software kunnen opleveren. De inzet van testautomatisering werd dan ook met open armen ontvangen. Het adviseren en ook daadwerkelijk kunnen opzetten van testautomatisering bij een klant maakt het werk voor mij uitdagend en interessant. Het is fantastisch om kennis over te dragen, zodat men de geautomatiseerde tests ook kan onderhouden en zelf maken. De eerste stappen richting Continuous Integration en misschien zelfs wel Continuous Deployment zijn bij Van Dijk Educatie gezet.

Wat ik mooi vind aan de detachering is dat je bij verschillende klanten, met verschillende technieken en verschillende mensen werkt. Ik vind die afwisseling fijn. Zo blijf je leren en je ontwikkelen. Dit stimuleert mij.

Hoe zorgen jij en Ordina ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Ik zoek altijd een klus waarbij ik nieuwe dingen kan leren. Een nieuwe methodiek, techniek of testautomatiseringstool. Ordina verplicht dit niet, maar sommige zaken hebben raakvlak met mijn hobbymatige interesses. De kennis die ik opdoe bij het bouwen van een eigen NAS (Network Attached Storage) met FreeBSD of knutselen met een Raspberry Pi helpt mij in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Bij Ordina heb je de mogelijkheid om cursussen te volgen en eventueel bijbehorende certificaten te behalen. Dit wordt gestimuleerd. Uiteraard heeft Ordina hier baat bij, maar ook voor je eigen ontwikkeling op professioneel vlak is dit erg prettig.

In maart 2015 ben ik naar CukeUp! geweest. Dit is een evenement in London op het gebied van BDD (Behaviour Driven Development) en de tool Cucumber. De kennis die ik daar heb opgedaan kan ik weer gebruiken in mijn dagelijkse werkzaamheden en overdragen aan collega’s tijdens een interne kennissessie.  Als je ergens in geïnteresseerd bent, krijg je die kans bij Ordina.

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Ordina is een goede stap voor starters om snel veel ervaring op te doen. Je hebt collega’s met veel kennis en daar kun je van leren. Ik geloof dat je je bij een detacheerder sneller kunt ontwikkelen dan bij een ’traditioneel’ bedrijf, dankzij de verschillende klanten, functies, technieken en methodieken.

Vakinhoudelijk richt ik mij op testautomatisering. Dat is iets waar ik me de komende twee jaar in wil verdiepen. Over de lange termijn ben ik nog onzeker. Ik hoor vaak dat het management iets voor mij is, maar zelf weet ik nog niet of ik die kant op wil.

Meer weten?

Wil je meer weten over Sander Roosdorp of heb je een vraag aan hem? Mail dan naar: sander.roosdorp@ordina.nl.

Ook werken als Technisch Tester bij Ordina?

Kijk dan op onze vacature pagina. Wil jij meer weten over Werken bij Ordina? Mail dan naar: tjerko.van.der.wouden@ordina.nl