EVENEMENT

Innoveer Jij Mee-sessie "Infra as Code"

22 november 2016 - 17:15 tot 20:30
- Ordina Groningen
Schrijf u direct in

Binnen Infraland zijn een belangrijke ontwikkelingen gaande. Enerzijds voeren steeds meer organisaties een (private) Cloud-omgeving in, anderzijds zien we bij heel veel bedrijven de invoering van DevOps teams in de software voortbrenging. Beide trends leiden tot uitdagingen op het infra-domein. Met deze bewegingen heeft infra een stap gemaakt van fysieke servers (“iron age”) naar logische servers (“cloud age”). Wijzigingen en veranderingen gaan niet meer in dagen maar in minuten en seconden.

Infra as Code

Infrastructure as Code benadert infrastructuur gebaseerd op principes uit de software-ontwikkeling. Het betreft robuuste, herhaalbare code voor de provisioning en wijziging/onderhoud van systemen. IT-infrastructuur wordt van obstakel of beperking een enabler! Wijzigingen in het systeem zijn routine en geautomatiseerd; gebruikers geven hun eigen omgeving vorm zonder tussenkomst van de infra-afdeling. Verbeteringen in de infra worden continu doorgevoerd in plaats van via éénmalige risicovolle grote big-bang scenario’s.

In deze Innoveer Jij Mee sessie delen we drie concrete onderwerpen waarmee IT-infrastructuur weer een enabler is geworden.

  • Johan van der Velde – architect bij Ordina – vertelt over het opzetten van een Continuous Integration pipeline, de keuzes die zijn gemaakt en de valkuilen waar je tegenaan loopt. Continuous Delivery zorgt ervoor dat teams hun software volledige geautomatiseerd en dus sneller en met meer kwaliteit kunnen opleveren. Waarom dan ook niet de Continuous Delivery pipeline zelf volledig geautomatiseerd opleveren? Binnen de Ordina DevOps Labs werkgroep zijn we begonnen met het uitgangspunt alles als code te zien. Het uitrollen van de pipeline start dan ook met Infrastructure as Code. Vanuit code worden in de Cloud enkele VM's aangemaakt, waarop vervolgens de CD tools automatisch worden uitgerold en ingericht
  • Mans Matulewicz – DevOps Engineer bij Ordina – vertelt over containers in zijn algemeen en Docker in het bijzonder. De uitdaging om de veelheid van omgevingen te managen komt hierbij ter sprake. Cloud, containers, configbeheer, software-defined netwerken zijn allemaal buzzwoorden in het moderne IT-landschap. Maar hoe houden wij alles bij om ervoor te zorgen dat het beheersbaar blijft? Hoe kunnen we van Infrastructuur as Code profiteren? Mans zal u een inzicht geven in de tooling om te helpen in het tijdperk van Cloud-infrastructuur.
  • Eimert Vink – Technisch Consultant bij Ordina – vertelt over Terraform, en laat zien hoe je on-the-fly omgevingen opbouwt door middel van software.