Werken bij Ordina

Masterclass Java voor Testing: Ervaringen van Ordina professionals

In een vorige blog heb ik beschreven waarom we in 2015 bij Ordina een masterclass Java voor testers zijn gestart. Inmiddels zijn al 60 van onze professionals bezig met dit 1 jaar durende programma. Wat zijn hun ervaringen? We hebben het gevraagd aan Frank Bontes, Chantal Giethoorn, Renzo Hoogendoorn en Arslan Bekdur. Zijn werken namens Ordina op projecten bij ICTU, Rabobank en Kamer van Koophandel als Agile Tester, Testautomatiseringsspecialist of Scrum Master. In deze nieuwe blog lees je hoe zij de Masterclass ervaren.

Word waanzinnig met Java

Over het waarom
Onze 4 professionals zijn duidelijk over hun motivatie. Ze doen vooral mee aan de Masterclass om zelfstandig testcode te kunnen schrijven en minder afhankelijk van ontwikkelaars te zijn. De verwachting is dat dit de samenwerking met anderen binnen het team ook zal verbeteren. Daarnaast spreekt ook het creatieve aspect van programmeren aan; ‘het is gewoon leuk om het programmeren zelf tot op een bepaalde hoogte te beheersen’.

Over het programma

Belangrijk is dat ‘het programma van de Masterclass stimuleert om samen bezig te zijn’. Je leert allereerst de fundamentele basis van het programmeren in Java, waarna je kennis opdoet van belangrijke frameworks (Spring, Junit, Mockito) en zelf methodes leert schrijven. De 4 testprofessionals zijn het erover eens dat een essentieel onderdeel van de Masterclass is om veel in de praktijk te oefenen. En dat doen ze ook, zowel tijdens de gezamenlijke trainingssessies als op hun opdracht bij de klant.

Over de toegevoegde waarde

Onze testprofessionals ervaren dat ze effectiever zijn in hun team bij de klant. Ze kunnen zelfstandig testcode schrijven en helpen ontwikkelaars bij het unit testen. Dit wordt door de rest van het team enthousiast ontvangen. ‘Mooi om te zien dat ontwikkelaars hun kennis delen en mij nieuwe taken toevertrouwen’. Ze zijn ook van mening dat de opgedane kennis een betere tester van hen maakt. ‘Ik leer nu meer over valkuilen in de code, waar ik tijdens het testen weer rekening mee kan houden’. Op de vraag of de Masterclass voor iedere tester de moeite waard is, reageert men unaniem positief. Door de opkomst van DevOps zien ze steeds meer behoefte aan multidisciplinaire teamleden die ook op technisch vlak taken zelfstandig kunnen uitvoeren. De keuze voor Java ligt voor de hand als je daar zoals zij zelf in de praktijk mee werkt; als er in je project met een andere ontwikkeltaal wordt gewerkt is het nuttig om je daar in te verdiepen.

Over de volgende stap
De geïnterviewde testprofessionals zijn volop bezig om hun T-profiel verder te ontwikkelen. Chantal gaat zich in een DevOps omgeving bezighouden met het beheer van omgevingen; Arslan wil na de Java cursus het Oracle Certified Asociate Java SE certificaat behalen; Renzo gaat zich verder specialiseren in het automatiseren met behulp van Cucumber en Selenium en wil zich in JavaScript verdiepen; Dat geldt ook voor Frank, die daarnaast ervaring gaat opdoen met Coffeescript en Angular ten behoeve van testautomatisering. Eén ding hebben ze gemeen: de Masterclass Java helpt hen om deze volgende stappen te gaan zetten.