Werken bij Ordina

Case Testen Nieuwe Stijl

Behaviour Driven Development bij de Dienst Publiek en Communicatie

Vraag
In opdracht van DPC, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken levert Ordina een belangrijke bijdrage aan het Platform Rijksoverheid Online.
Met behulp van het Hippo CMS worden hiermee al meer dan 200 rijksoverheidssites zoals Rijksoverheid.nl en Defensie.nl op een centrale en efficiënte manier online beheerd en doorontwikkeld.

Aanpak
In dit project wordt Behaviour Driven Development (BDD) toegepast voor een gedeeld begrip tussen stakeholders. Het schrijven van (test)cases, die het gedrag van het systeem beschrijven vóór de start van development, in begrijpelijke en makkelijk leesbare taal voor iedere stakeholder, maakt het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige software eenvoudiger én leuker.
De (test)cases worden geautomatiseerd met Cucumber, gedocumenteerd en vervolgens ingezet als regressietestset. Een mooie win-win situatie!

Feiten
• Meer dan duizend geautomatiseerde regressietests uitbreiden en onderhouden.
• Intensief samenwerken met DPC doormiddel van o.a. 3 amigo sessies.

Resultaat
Als tester ben je met BDD nóg meer betrokken aan het begin van het ontwerp- en ontwikkelproces. Deze manier van werken leidt tot inspraak en scherper inzicht in het gewenste eindproduct. Dit zorgt op vervolgens voor meer en betere (test)cases, en kortere doorlooptijd doordat de cases meteen geautomatiseerd worden. Zo ontstaat een product met een hogere kwaliteit voor de eindgebruiker.

Cucumber