ORDINA BLOGT

Oracle open world 2017

  • 8 november 2017

Oracle Open World 2017
Na al het contentgeweld rondom de JavaOne zouden we bijna vergeten dat er vorige maand nóg een groots event plaatsvond: de Oracle Open World 2017 (OOW17). Oracle consultant Jessica Mulder-Pellicaan was er als één van de in totaal 7 Ordinezen bij tijdens The Ultimate Cloud Experience’ in San Francisco van 1 tot 5 oktober.  

Jessica: “Qua opzet was de Oracle Open World dit jaar redelijk hetzelfde als vorige jaren. Zelf vond ik vooral de keynote presentaties erg interessant. Met als hoogtepunt de presentaties door Larry Ellison, oprichter en CFO van Oracle. Chatbots, artificial intelligence,  een autonome database en cyber security: er kwam van alles voorbij. Twee ontwikkelingen vielen me in het bijzonder op.”

Oracle Autonome Database
“Zo ging Larry tijdens de presentatie ‘Robots Prevent Data Theft’ in op een toekomst waarin steeds meer geautomatiseerd wordt en er nauwelijks nog menselijke tussenkomst noodzakelijk is. Dit leidt niet alleen tot een grotere autonomie, maar leidt ook tot een hogere mate van adaptie, self-managing en een betere beveiliging.”

“De Oracle Database 18c is een autonome database die de taken zoals patchen, upgraden, back-ups en toevoegen van reken- en opslagcapaciteit met behulp van Machine Learning automatisch uitvoert. Dit maakt het onderhoud op de database niet alleen goedkoper, maar ook betrouwbaarder. Doordat de onderhoudstaken op de database niet meer handmatig uitgevoerd worden zijn deze minder foutgevoelig, waardoor de database ook niet down hoeft om gemaakte fouten te herstellen. “Daarnaast is de database elastisch, wat wil zeggen dat de database zelf opslag- en rekencapaciteit kan afstoten of toevoegen. Bovendien is de database veel sneller. Volgens Oracle is de autonome database 50% goedkoper dan AWS. Oracle heeft twee versies van Oracle Database 18c gepland: de Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud (voor data warehouse en analytics workloads) en de Oracle Autonomous Database Cloud (de online transaction processing versie), die begin volgend jaar uitkomt.”

“Een andere interessante ontwikkeling kwam aan bod in de presentatie met betrekking tot de security en de tools die Oracle daarvoor in wil zetten. Hier zal ik binnenkort een aparte blog over publiceren.

Vervolg
De komende maanden wordt op verschillende locaties wereldwijd de Oracle Cloud Day georganiseerd. Op 12 december is Nederland aan de beurt, bij het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Jessica: “De komende maanden houden we de ontwikkelingen bij Oracle nauwlettend in de gaten. Van daaruit kunnen  we bepalen welke kennis we nog moeten opdoen.”

OOW17 gemist?
Heb je de OOW17 gemist? Via https://www.oracle.com/openworld/on-demand.html kun je zowel de hoogtepunten van als de volledige keynote presentaties bekijken.